Arı yuvası necə yaradılmışdır?

Bir arı yuvası, qış sərtliyindən oyanan tək bir gənc ana arı tərəfindən yaradılmışdır. Yağışdan qorunan və quru bir yer axtarır, tercihen cənub və ya cənub-qərb məkanında. İlk pətəkləri yaratdıqda, ilk işçilərin yumurtadan çıxardığı yumurtaları atır. Sonra yuva sürətlə böyüyür.

Gənc kraliça ilk dörd həftə ərzində yalnız yaradılış üzərində işləyir

Oktyabr ayında arı kraliçası öldükdən sonra köhnə bir arı yuvası tərk edildikdə, bəzi gənc ana arılar da qışlamaq üçün yer axtarmağa başlayırlar. Soyuq bir yerdə bir kukla içərisində dondururlar və yaza qədər evlərində hərəkətsiz qalırlar. Aprel ayında havanın temperaturu artdıqda, gənc ana arıqlayır və yuva yeri axtarır.

Sonra çürümüş odun toplamağa başlayır. Tüpürcəyin köməyi ilə kiçik bir top düzəldir, bununla birlikdə ilk pətək yuvası qatını əmələ gətirir. İlk pətəkdə yumurta qoyur. Təxminən iki həftə sürfələri bəsləyir. Yumurtadan çıxdıqdan sonra barama ilə bala tuturlar və işçilərə çevrilməyə başlayırlar. İki həftədən sonra yuva qurur və növbəti sürfələri bəsləyirlər.

Avqust ayında yuva zirvəsinə çatır

Arı yuvasında, digər pətək təbəqələri aşağıdan başlanğıc təbəqəsinə yapışdırılır. Eyni zamanda, xarici divarlar modelləşdirmə gilinin bir neçə qatından yaradılmışdır. Kraliça yalnız yumurta qoyur, qalan hər şeyi cinsi olmayan işçilər həyata keçirirlər. Yuva daim dəyişir və arının növündən asılı olaraq sürətlə böyüyür, bəzən futbol topunun ölçüsünə və ondan da çoxdur.

Avqust ayında işçilər cinsi heyvanlar üçün daha böyük pətəklər tikməyə başlayırlar. Kişi pilotsuz təyyarələr mayalanmamış yumurtalardan, qadınlar isə döllənmiş yumurtalardan gənc kraliçalar çıxır. Köhnə arı kraliçası və yuvanın qurucusu, cinsi heyvanlar uçarkən avqustun ortalarından sonlarına qədər öldü. Bütün arı koloniyası yavaş-yavaş ölür və növbəti il ​​gənc bir kraliça yeni bir yuva qurana qədər dövrü tamamlanır.

Məsləhətlər və tövsiyələr Bütün döllənmiş dişi cinsi heyvanlar gənc bir kraliça kimi yeni bir vəziyyət tapa bilərlər. Heç vaxt köhnə tərk edilmiş bir yuvaya köçməzlər, ancaq daha çox onun yaxınlığında məskunlaşırlar.